Kaivalyas betydelse

Ordet kaivalya gick rakt in i hjärtat på mig då jag satt och nötte Sanskrit ord i köket en morgon.  En tår rullade ned för min kind då jag läste ordets betydelse: frihet, distans från sinnet, mellanrummet mellan dina tankar, befrielsen som uppstår i sinnet då det inte längre behöver identifiera sig med något. Vi kan alla träna oss i att vara i kaivalya genom att lära oss att meditera. På samma sätt som att asanas eller annan fysisk aktivitet tränar kroppens muskler så tränar meditation sinnet i att vara i detta mellanrum. Lättnaden och friheten av att vara i lugnet utan det konstanta mentala tjattret, det är alltså kaivalya!

Min historia

Om mig

Jag som driver Kaivalya heter Marie Radhika Svensson. Jag har ända sedans barnsben haft ett nyfiket sätt att se på människor och livet.  Det är det som gjort att jag valt att arbeta med människor, hälsa och utveckling. Jag tycker det är inspirerande och vackert att möta människor som vill och som vågar titta på sig själva, arbeta med sig själva och som vågar vara mänskliga och visa alla olika delar av sig själva. Jag älskar det som uppstår då jag är i kontakt med mig själv och möter en annan människa som på samma sätt är i kontakt med sig själv. Då är ordens betydelse inte är lika viktiga som mellanrummet som vi båda delar.

Utbildning

Min nyfikenhet förde mig utomlands, där jag blev kvar i många år. Jag läste hälsovetenskap och naturterapi på University of Westminsters skola för intergrav medicin i London. Där arbetade jag på universitetskliniken med olika naturterapeutiska behandlingar. Samtidigt som jag studerade arbetade jag på Neal’s Yard’s Remedies som butiksbiträde. Där sålde vi olika hälsopreparat och naturprodukter. Vi tog emot kunder med diverse hälsoproblem som letade efter naturliga alternativ till konventionell medicin. Vi rekommenderade torkade örter, ört tinkturer, blomessenser, vitamin och mineraltillskott. Det var en härlig tid och jag lärde mig massor. 

Efter dryga 10 år utomlands hamnade jag av en slump i Stockholm där jag utbildade mig till medicinsk massageterapeut och svensk klassisk massör. Det gav mig en bra grund att stå på tillbaks här hemma i sverige.

Men någonting i mig längtade vidare, djupare och det var då jag hittade yogan och ayurvedan. Jag hittade Bikram yogan och en mysig studio där jag sprang som en besatt på dagliga klasser. Jag hittade också till Ayurveda Akademin där jag läste till Ayurvedisk hälsorådgivare och massageterapeut. Åren gick, det ena ledde till det andra och vips så efter otaliga fortbildningar och djupdykningar så arbetar jag i dag där själv med Ayurvediska behandlingar, pancha karma, hälsorådgivningar samt undervisar i klassisk yoga och meditation. Jag arbetar också mitt i söders hjärta på Salve hälsocenter med svensk klassisk massage och Ayurveda.

Min filosofi

Jag känner väldigt starkt att vårt mänskliga syfte här på jorden är att hitta kontakt med våra djupare jag. Att lära oss att stanna upp, ta ett par medvetna andetag och hitta den kontakten innan vi agerar istället för att bara reagera utifrån långa invanda beteendemönster. Alla små vardagliga sysslor som vi gör på autopilot kan vi träna oss i att göra med full närvaro. Vi springer runt som yra höns och försöker förbättra och förändra oss själva när vi egentligen är fulländade precis som vi är. Vi är inte bara vår personlighet, våra olika iklädda roller, utan vi är också det där andra. Det under ytan som ständigt observerar och upplever livet. Medvetandet som lever i oss alla, som flödar in i dig och ut ur dig, och in i mig och ut ur mig, och in i berget och ut ur berget, och in i blomman och ut ur blomman. Medvetandet som för länge sedan bodde inuti guds hjärta och som sedan exploderade ut och hittade oändligt med olika livsformer att bebo. Vi är alla del utav detta samma hjärta. Vi är alla en och samma. Det här är något som för mig blivit tydligare efter år av daglig yoga, årliga egna retreats, ceremonier och ayurvediska rutiner.

Hos mig är du välkommen precis som du är. Det spelar ingen roll om du kommer på en timmes massage, tar en yogaklass eller kommer på hälsorådgivning.  Min önskan är att du ska komma dig själv lite närmare, och i bästa fall landa i någon sy insikt om dig själv och livet så att du kan leva det med ett öppet hjärta och en starkare medvetenhet.  Jag kan ge dig övningar och råd för att förbättra din hälsa, men det jag verkligen brinner för det är att hjälpa dig hitta kontakt med dig själv. För när du har hittat den kontakten, då vet du själv vad du behöver.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få 10% på första behandlingen

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du samtidigt vår integritetspolicy.