Dela Inlägget

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

Mer från bloggen

DSC_0184

Pranayama för utmanande tider.

Det är helt klart utmanande tider just nu. Livet kanske inte ser ut på samma sätt som det brukar. Du kanske känner dig ensam, uttråkad, orolig, nedstämd, rastlös, eller stressad. Att inte riktigt veta hur framtiden kommer att se ut kan kännas oerhört svårt för många av oss. En känsla utav att sväva runt utan att ha någonting att riktigt hålla sig i är ju väldigt fritt, och fritt kan kännas fint för vissa i lagom doser, men när det blir för fritt, för ovisst, så kan det uppstå en viss känsla utav att inte ha någon som helst kontroll. En känsla utav att famla runt i mörker, i rymden, oron ökar, och paniken kommer smygandes, skräcken, ovissheten och ångesten. Det är många som upplever just dessa känslor just nu. Många som inte alls är vana vid att vara så mycket själva. Kanske blir det nästan olidligt med alla grubblerier och att vara så mycket med sitt inre. Sitt inre kaos.

Men bakom detta inre kaos, bakom alla dessa tankar som ständigt mal på, så finns ett lugn. En känsla utav frid, en känsla utav lätthet. En slags ”space” att vila i. En ”space” mellan tankarna, och en ”space” bortom tankarna, och här ligger det en otroligt fin återhämtning för nervsystemet.

Här i sker en reningsprocess där olika spänningar vi dragit på oss börjar släppa. Kanske blir det första steget att du blir medveten om en specifik tanke för att modigt möta den om och om igen, för att sedan uppleva att den släpper och släpper in dig bakom och in i sinnets rymd, in i ett ”space” för dig att vila i. För dig att återhämta dig och omprogrammera i ditt inre kaos på en subtilare nivå.

Ett effektivt sätt att ta dig hit, in i mellanrummet mellan dina tankar där du balanserar det grova och det subtila, den högra och den vänstra hjärnhalvan är genom Nadi Shodana – växelandning. Det är ett sådana underbart verktyg och du behöver inga redskap. Bara din andning och din tid. Du vill sitta i en bekväm position, med ryggen rak. Axlarna borta i från dina öron, och ett öppet bröst, mjuk avslappnad mage, avslappnad bäcken, mjukt avslappnat ansikte. Du placerar vänster hand på knät. Handflatan kan vara vänd ner mot knät eller upp mot taket. Sedan tar du pekfinger och långfinger utav höger hand och placerar dem mitt emellan ögonbrynen. Kanske lite högre upp. Du börjar med att stänga höger näsborre med tummen och andas in genom vänster näsborre. Stänger vänster näsborre med ringfingret och andas ut genom höger näsborre. In genom höger, och ut genom vänster, in genom vänster och ut genom höger, in genom höger och ut igen genom vänster. Fortsätt så här. Långa, mjuka, tysta växelvisa andetag. Andas i minst fem minuter, avsluta sedan genom att andas ut genom den vänstra näsborren. Placera båda händerna på knäna. Behåll ögonen slutna, och vila uppmärksamheten inåt. Sitt i minst två tre minuter, helt helt stilla.

Nadi Shodana är fint att göra efter fysisk aktivitet så som asanas, eller annan träning, promenad etc, och före meditation. Men det går alldeles utmärkt att andas när som helst du känner att du behöver hitta in i lugnet, in i mellanrummet mellan dina tankar, in i ditt ”space”. Se till att du gör övningen på tom mage. Lycka till och namaste!

Vill du få intressanta artiklar från vårt nyhetsbrev?

Vi gillar inte spam och skickar bara bra information :) Du godkänner vår integritetspolicy i samband med att du anmäler dig till vårat nyhetsbrev.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få 10% på första behandlingen

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du samtidigt vår integritetspolicy.