herbs-906140_640

Dela Inlägget

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

Mer från bloggen

En typisk yogalektion

Jag har valt att fördjupa mig i klassisk yoga, Satyananda yoga traditionen eftersom den har den bredden och det djupet jag känner

Vad är Ayurveda

Ayurveda är ett ord på sanskrit som betyder kunskap om livet och allt levande, Det är ett 6000 år gammalt komplett hälsosystem

Vad är Ayurveda

Ayurveda är ett ord på sanskrit som betyder kunskap om livet och allt levande, Det är ett 6000 år gammalt komplett hälsosystem för holistisk & naturlig hälsa och för andlig utveckling. Ayurveda är relativt vanligt i Indien.

Ayurveda menar att hela vår värld, hela universum är uppbyggd utav de fem elementen rymd, luft, eld, vatten och jord. Ayurveda pratar om tre st ämnesomsättningsprinciper, så kallade doshor som kallas för Vata, Pitta och Kapha. Dessa är uppbyggda utav de fem elementen. Vi har alla vår egna unika sammansättning av de tre doshorna, som bestäms redan innan vi föds. Obalans och sjukdom uppstår då ett överskott utav en eller flera av dessa ökar på olika ställen i vår kropp och i vårt sinne.

Vata, Pitta och Kapha finns förutom i oss människor, i allt levande, i naturen, i dygnsrytmen och i årstiderna.

Vata

Vata består utav luft och rymd elementen och ansvarar i kroppen för all rörelse och för vår eliminering. En person med mycket vata i sig är i ett balanserat tillstånd ofta rolig, kreativ & konstnärlig, pratglad och social av sig. Ur balans är det Vata som får ett nervöst sammanbrott.

Pitta

Pitta består utav eld elementet och ansvarar i kroppen för vår matsmältning, ämnesomsättning och vårt tänkande. En person med mycket pitta i sig är i ett balanserat tillstånd ofta en varm och omtänksam person, tävlingsinriktad, driven & målmedveten, en bra talare, en ledartyp, en vinnarskalle. Ur balans är det Pitta som bränner ut sig.

Kapha

Kapha består utav jord och vatten elementen och ansvarar i kroppen för upprätthållandet utav vår kroppshydda och för vår immunitet. En person med mycket Kapha i sig är ofta en lugn och trygg person. En kärleksfull vän, en djurvän, en omhändertagande person, bra på att älska villkorslöst och bra på att förlåta. Ur balans är det Kapha som blir deprimerad och blir liggandes på soffan.

Balanserad hälsa

Vår livsläxa är att lära oss att lyssna inåt och tillsätta motsatta kvaliteer för att skapa balans, ”Samana vishesha siddhanta”.

En Vata personlighet som har mycket rörelse i sig behöver lära sig att sitta stilla. En Pitta typ som har mycket transformativa kvaliteer i sig behöver lära sig att slappna av och en Kapha typ som har mycket tyngd och tröghet i sig behöver stimulans.

Enligt Ayurveda är balanserad hälsa mer än bara frånvaro utav sjukdom. Balanserad  hälsa är när både kropp, själ och ande är i harmoni med varandra och du har ett friktionsfritt flöde mellan dig själv och omgivningen. För att uppnå och bi behålla balanserad hälsa krävs också en acceptans utav sådant du aldrig kommer att kunna påverka.

Läs mer om Ayurveda och de olika behandlingarna här.

Vill du få intressanta artiklar från vårt nyhetsbrev?

Vi gillar inte spam och skickar bara bra information :) Du godkänner vår integritetspolicy i samband med att du anmäler dig till vårat nyhetsbrev.